Recuperarea cranio-temporo-mandibulara

Tratarea si prevenirea diverselor tipuri de disfuncții cranio-mandibulare presupune o abordare specifică, cu manevre realizate de fizioterapeuti specializați. Acest tip de terapie presupune analiza și tratamentul zonelor craniale și faciale prin mișcări pasive, teste specifice executate de către terapeut. Scopul acesteia este de a stabili tensiunile anormale din zona oaselor capului și de a susține funcțiile biologice ale țesutului cranial sau de a-i restaura și stimula funcțiile.

Articulația temporo-mandibulara (ATM) este una dintre cele mai complexe articulații din corp și reprezintă îmbinarea dintre mandibulă și osul temporal. Aceasta este folosită ori de cate ori se realizează o mișcare la nivelul gurii, iar din cauza solicitării aproape permanente poate dezvolta disfuncții cauzate de o varietate de factori precum:

– ocluzie defectuoasă,
– traumatisme la nivelul fetei,
– mestecarea alimentelor cu preponderență pe una dintre părți,
– scrâșnitul involuntar al dinților,
– boli precum osteoartrita sau artrita reumatică.

Disfuncțiile apărute la nivelul articulației presupun orice problemă care împiedică funcționarea normală a sistemului complex de mușchi, ligamente, discuri și oase din care este formată aceasta. Acestea se manifesta clinic prin dureri sub forma de migrene, amețeli, tinnitus (țiuit în urechi), senzație de ureche înfundată, blocarea maxilarului atunci când gura este deschisă/închisă sau inflamație la nivelul unei părți a feței. Prin tratamentul ATM se urmărește reducerea semnificativă a simptomelor care provoacă disconfort, respectiv eliminarea spasmului și a durerii musculare.

Bruxismul

Bruxismul este cunoscut drept scrâșnitul din dinți și se poate petrece fie în somn, fie în timpul zilei. Acesta poate fi ameliorat cu ajutorul terapiilor manuale specifice, prin exerciții de conștientizare și tehnici de relaxare, ce se desfășoară în cabinet, dar și în afara acestuia, în mod individual.

Tinnitusul

Tinnitusul este țiuitul în urechi, perceput de pacienți la diferite intensități, fără a avea o sursă externă. Această condiție afectează între 10 și 19% din populația adultă și crește în incidență odată cu înaintarea în vârstă. O serie de tehnici manuale, alături de un model de tratament cognitiv/afectiv vor ajuta la ameliorarea simptomelor și revenirea la un stil de viață normal.

Intrebari Frecvente

Ei Va Pot Ajuta

Echipa noastra de specialisti in gimnastica gravidei, masajul prenatal/postnatal, te vor sustine in procesul important de a fi parinte. Va stam la dispozitie cu programe speciale, variate si personalizate de pentru viitoarele sau proaspetele mamici.